Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Αθανάσιος Ντούρμας

Ο Ντούρμας Αθανάσιος, απεβίωσε στις 7 Αυγούστου 2001, σε ηλικία 87 ετών και η κηδεία του έγινε στην Άνω Στενή, στον Ιερό Ναό «Η Κοίμηση της Θεοτόκου».
Είχε γεννηθεί την 1-7-1914 και παντρεύτηκε το 1939, με την Βενετσιάνα Παλαιολόγου (Τσάνα), με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, το Σπύρο και το Γιώργο, ενώ έχει και έναν εγγονό, το Θανάση, που είναι γιος του Γιώργου.
Η Ζωή του ήταν ένας συνεχής αγώνας για επιβίωση και διασφάλιση των παιδιών του.
-Κουράστηκε πολύ, δούλεψε σε πολλές δουλειές, στη Μυτιλήνη, στη Λάρυμνα, στο Μαντούδι (ρετσίνια), στη ΜΟΜΑ, στον Τσαούσογλου και αλλού. Από την εταιρεία Τσαούσογλου συνταξιοδοτήθηκε.
Αλλά και μετά τη δουλειά, όταν όλοι οι άλλοι πήγαιναν να ξεκουραστούν, αυτός καθόταν στο μαγαζί που είχε (γνωστό σαν του Χορμόβα το καφενείο) και εξυπηρετούσε τους πελάτες το χειμώνα, προσφέροντας κονιάκ, ούζο κλπ και φτιάχνοντας καφέδες στη χόβολη, τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο, που το απολάμβαναν  γύρω από την αναμμένη ξυλόσομπα που σκορπούσε τη γλυκιά της θαλπωρή.
Τα καλοκαίρια, κάτω από την κληματαριά, πρόσφερε αναψυκτικά και «υποβρύχια», λουκούμια κλπ, συνοδευόμενα από το κρύο νερό απ΄τη βρύση «Μεσοχώρι».
Αλλά και στις γιορτές και στις «καλές μέρες» γενικά, όλοι στο μπαρμπαθανάση έτρεχαν, να τους καλλωπίσει στο κουρείο που διέθετε σε μια γωνιά του καφενείου.
Ο Θανάσης Ντούρμας έφυγε από κοντά μας. αφήνοντας στη μνήμη μας έναν άνθρωπο τίμιο, εργατικό, ήσυχο, πράο, φιλότιμο, οικογενειάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δίρφυς. «Η ναζού κόρη».

H Δίρφη (ή Δίρφυς) είναι το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας. Η κορυφή της Δίρφης, υψώνεται στα 1.743 μέτρα. Από τα 1.200 περίπου μέτρα και πά...