Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

1980-1990




























Πριν 35 περίπου χρόνια.
Ολιγοήμερες διακοπές και διαβίωση στη φύση έκαναν ο Γιάννης Γιαννούκος, ο Νίκος Δερβίσης και ο Χαράλαμπος Λέων, στην πηγή «Κανόβρυση», στο δάσος της Στενής.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε, πορείες στα διάφορα μονοπάτια του δάσους, συλλογή τσαγιού, ρίγανης κλπ καθώς και νυχτερινά «τσιμπούσια» γύρω από τη φωτιά.
Στην επάνω Φωτογραφία. Από αριστερά, ο Γιάννης Γιαννούκος και ο Νίκος Δερβίσης.
Στην κάτω Φωτογραφία. Ο Γιάννης Γιαννούκος και ο Χαράλαμπος Λέων.
Αρχείο Γιάννη Γιαννούκου

Ο  Α.Ο.Στενής την περίοδο 1983-1984

Επάνω: Τάσος Κυράνας, Βασίλης Τσουτσαίος, Δημήτρης Γιαλός, 
Παναγιώτης Σουλτάνης, Σπύρος Ντουμάνης, Σταύρος Ντούρμας, 
Θανάσης Ματσούκας, Λάμπρος Θάνος, Κώστας Αναστασόπουλος.
Κάτω: Ζήσης Γάτος, Θανάσης Κικίδης, Σωτήρης Κατσαρής, 
Χρήστος Λέων, Τάσος Καμαριώτης 
Σπύρος Γαρέφαλος, Λάμπρος Μεταξάς.

Προξενιό κάτω από τη Δίρφη   












Προξενιό κάτω από τη Δίρφη 
Το 1983, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στενής είχε οργανώσει την Καθαρή Δευτέρα εκείνης της χρονιάς το «Προξενιό κάτω από τη Δίρφη» Το προξενιό έγινε στην Κάτω Στενή και μετά γαμπρός, νύφη, συμπέθεροι και όλος ο κόσμος ανέβηκαν στην Πάνω Στενή, όπου έγινε το γαμήλιο γλέντι.Δύο τσέλιγκες με τη μεσολάβηση του προξενητή, παντρολογούσαν τα παιδιά τους με μια στενοκεφαλιά που ράγιζε κόκαλα. Κριτήρια είχαν τα χωράφια, τις ελιές, τα περιβόλια κι αυτόν ακόμα τον γαϊδουράκο τον Κουτρουμπή.Μάταια ο υποψήφιος γαμπρός, ο Χρήστος, πίεζε τον πατέρα του να κάνει και λίγο «σκόντο» να τελειώνει το δυνατόν συντομότερα το προξενιό, γιατί ήταν και ανυπόμονος. Μετά από πολλούς διαξιφισμούς και χάρις στην υπομονή και επιμονή του Θωμά του προξενητή το προξενιό είχε αίσιο τέλος κι έτσι ο Χρήστος παντρεύτηκε την αγαπημένη του Φώτω. Το γλέντι του γάμου έγινε στην πλατεία της Πάνω Στενής με κλαρίνα και βιολιά και με τη συμμετοχή ολάκερου του χωριού.Τους κύριους ρόλους έπαιξαν οι παρακάτω: Λέων Χρήστος, Μπαρμπούρης Τάσος, Μάκρη Τασούλα, Γιαννούκου Τούλα, Σπυριδάκης Αποστόλης, Ντούρμα Κατερίνα, Ντουμάνη Φώτω, Ντουμάνης Σπύρος, Ντούρμα Βασιλική, καθώς και πολλές κοπέλες κι αγόρια που είχαν ντυθεί με τις παραδοσιακές φορεσιές του χωριού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δίρφυς. «Η ναζού κόρη».

H Δίρφη (ή Δίρφυς) είναι το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας. Η κορυφή της Δίρφης, υψώνεται στα 1.743 μέτρα. Από τα 1.200 περίπου μέτρα και πά...