Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Άνω Στενή

«ΠΑΝΕΥΒΟΙΚΟΝ ΒΗΜΑ» 18 Ιουλίου 1959
Του Γιάννη Αναστασόπουλου
                                        ➖
Αφού λοιπόν χαρούμε την υποβλητική ζωγραφιά του τοπίου με το καστανοδάσος της «Κερασιάς», κατηφορίζουμε τη ρεματιά  και περνάμε στην αντικρινή πλαγιά.
Κι εδώ ένας ακόμα φιλοπρόοδος συντοπίτης, ο δικηγόρος Οδυσσέας Παλαιολόγος, έχει χτίσει μια μεγάλη κρυοπηγή και σχεδιάζει να στήσει κι αυτός τραπέζια και καθίσματα για τους ξένους επισκέπτες.
Το μέρος εδώ είναι ότι πρέπει για γλέντια. Οι μουργιές και τα πλατάνια, ντύνουν την απλωσιά μ΄ένα δροσερό ίσκιο τόσο παχύ που ο ήλιος δεν αγγίζει τη γη. Σκόρπιες ένα γύρω οι πικροδάφνες, τα ρύκια, η αγριορίγανη, σμίγουν την ανάσα τους με τις αλιφασκιές και συντροφικά μυρώνουν τον αγέρα.
Η Άνω Στενή το 1970 
Εδώ τελειώνουμε τον περίπατό μας, δίχως όμως και να τελειώνουν οι ομορφιές του δροσερού και φιλόξενου αυτού χωριού.
Ξαναπερνώντας το γεφυράκι, αντικρίζουμε δεξιά μας το Γυμνάσιον Στενής. Διευθύνεται από έναν καλό και ευσυνείδητον επιστήμονα, τον καθηγητήν κ. Έμμ. Παπασταματίου, ο οποίος μέσα στις προσπάθειές του έχει και την προαγωγήν του από διτάξιον εις τριτάξιον.
Η Άνω Στενή εκτός από τις πλούσιες φυσικές ομορφιές της έχει να καμαρώνει και για τα παιδιά της. Είναι το μόνο χωριό – ανάλογα με τον πληθυσμό της που αριθμεί τους περισσότερους επιστήμονες και στρατιωτικούς. Ανάμεσα στους τελευταίους ξεχωρίζει ο Στρατηγός κ Γερακίνης. Όλοι αυτοί κάνουν ότι μπορούν για να την προβάλουν και να την αξιοποιήσουν.
Ένας τους – γιατί δεν μας παίρνει ο χρόνος ν΄αναφέρουμε όλους – ο εξαίρετος γιατρός κ. Βασ. Καρλατήρας άρχισε την ανέγερση μιας μοντέρνας βίλας-ξενοδοχείον σε μια μαγευτική τοποθεσία, συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά στον τουριστικό τομέα της.
Μάρμαρα, κρύσταλλα, μωσαϊκά, χρώματα, νερό άφθονο, άνεση, ολόπλευρη θέα της εξοχής είναι τα γνωρίσματα του καλοσχεδιασμένου αυτού κτιρίου.
Ο κ. Καρλατήρας έδωσε ένα μεγάλο παρόν στο κάλεσμα του χωριού του. Εμείς τον συγχαίρουμε, οι χωριανοί του όμως ας το εκτιμήσουν κι ας τον ευγνωμονούν. Τέτοια δεν γίνονται εύκολα και κάθε μέρα.
Η προσπάθεια κι ο πόθος του μικρού αυτού χωριού να πάρει θέση στο τουριστικό ενδιαφέρον του τόπου μας είναι στ΄αλήθεια αξιοθαύμαστες. Ένα δείγμα των παραπάνω είναι η εισήγηση του Γεν. Γραμματέα κ Βασ. Μπαρμπούρη και του προέδρου της Στενής εις το Κοινοτικόν Συμβούλιον κ. Ταξιάρχη Μπεληγιάννη, να εγκρίνουν την δωρεάν διάθεση γης του δάσους εις την «Περιηγητική Λέσχη Χαλκίδας» και σ΄όποιον ακόμα επιθυμεί να χτίσει παραθεριστικήν κατοικία στα δροσόλουστα μέρη του χωριού, η πρόταση του κ. Μπαρμπούρη που δείχνει άνθρωπο με προοδευτικές αντιλήψεις και στέρεο ενδιαφέρον για τον τόπο τους έγινε – ευτυχώς – δεκτή.
Είναι λοιπόν να μην καμαρώνει κι επαινεί κανείς ένα τέτοιο χωριό που μ΄όλες τις ομορφιές του προσφέρει ακόμα σ΄όποιον θέλει γη, πέτρα και νερό εντελώς δωρεάν!

Αν ενδιαφέρεστε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δίρφυς. «Η ναζού κόρη».

H Δίρφη (ή Δίρφυς) είναι το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας. Η κορυφή της Δίρφης, υψώνεται στα 1.743 μέτρα. Από τα 1.200 περίπου μέτρα και πά...