Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Στενή Ευβοίας 1932




Φωτογραφία του 1932 που δείχνει μια άποψη της Στενής, στη θέση «Ρεματάκι».
Στην ίδια φωτογραφία που ακολουθεί, σας αναφέρουμε τους ιδιοκτήτες των σπιτιών, από το 1932 μέχρι σήμερα, όσα τουλάχιστον φαίνονται καθαρά.

                                     ⬇




Από αριστερά.
Το κτίριο με την άσπρη κουκίδα είναι η Εκκλησία της Άνω Στενής
«Η Κοίμηση της Θεοτόκου».

Με την κόκκινη κουκίδα είναι το σπίτι του Κωνσταντίνου Ντουμάνη (Μπέης). Σήμερα το σπίτι ανήκει στον γιο του Γεώργιο Ντουμάνη. Και στον εγγονό του Κωνσταντίνο Ντουμάνη. Το σπίτι έχει ανακαινισθεί.

Με την κίτρινη κουκίδα είναι το σπίτι του Γεωργίου Λέων (Γουράκης), που ήταν παντρεμένος με την Παναγιού Μαστρογιάννη.
Άργότερα περιήλθε στον γιο του Δημήτριο Λέων (Κακαράς) και σήμερα ανήκει στην κόρη του Αικατερίνη το σπίτι έχει ανακαινισθεί.

Με την πράσινη κουκίδα είναι το σπίτι του Γιάννη Λέων (Καλιάφας).
Το 1932 έμενε εκεί η οικογένεια του Γιάννη (Γιάγκου) Μπεληγιάννη, ο οποίος είχε παντρευτεί την κόρη του Καλιάφα, Βαγγελιώ. Αργοτερα περιήλθε στον γιο τους Νικόλαο Μπεληγιάννη (Κάκης) και σήμερα ανήκει στα παιδιά του, Ιωάννη και Δημήτριο. Έχει ανακαινισθεί.
-Το πράσινο βέλος μας δείχνει το φούρνο του Καλιάφα, στην αυλή του σπιτιού.

Με την μπλε κουκίδα είναι το σπίτι του Γάτου (Νακαράκης), που το αγόρασε ο Γιάννης Παπαϊωάννου και σήμερα είναι παραδοσιακός ξενώνας της κόρης του, Γιούλας Παπαϊωάννου

Με την καφέ κουκίδα είναι το σπίτι του Γεωργίου Παπαϊωάννου που περιήλθε στα παιδιά του και στη συνέχεια στα εγγόνια του. Έχει ανακαινισθεί.

Με την άσπρη κουκίδα είναι το σπίτι του, που είχε αγοράσει ο Γεώργιος Μαστρογιάννης (Φούτρας) από την ιδιοκτήτη του που είχε το παρατσούκλι (Τσουμαράκης), Από το Μαστρογιάννη αργότερα το αγόρασε ο Γεώργιος Θάνος (Γιωρίτσας), που το κατεδάφισε και ανήγειρε καινούριο.

Με την κόκκινη κουκίδα είναι το σπίτι του Γεωργίου Μαστρογιάννη (Φούτρα), το οποίο κληρονόμησε ο γιος του Τάσος, Σήμερα έχει κατεδαφιστεί και το οικόπεδο ανήκει στους κληρονόμους του Τάσου Μαστρογιάννη.

Με την κίτρινη κουκίδα είναι το σπίτι του Απόστολου Σιμιτζή (Ποστόλα). Μετά περιήλθε στο γιο του Κωνσταντίνο Σιμιτζή (Κωντής) και σήμερα ανήκει στα παιδιά του Αρετή και Αποστόλη.

Με τη μπλε κουκίδα είναι το σπίτι της Ελένης Μακρή (Ραφτοπούλας) και του αδελφού της Σταύρου. Το αγόρασε πρόσφατα ο Γιάννης Παπαϊωάννου από τους κληρονόμους τους και  σήμερα είναι ιδιοκτησία των κληρονόμων Γιάννη Παπαϊωάννου.

Με την καφέ κουκίδα είναι το σπίτι του Γεωργίου Κουτσούκου. Περιήλθε στο γιο του Σπύρο Κουτσούκου. Σήμερα έχει κατεδαφιστεί και το οικόπεδο ανήκει στους κληρονόμους του Σπύρου Κουτσούκου

Με την άσπρη κουκίδα είναι το σπίτι του Γαλάνη και της συζύγου του Αικατερίνης (Μπιλιούρα). Περιήλθε στα παιδιά της και στο τέλος στα εγγόνια της. Είναι κατεδαφισμένο.

Με την κόκκινη κουκίδα είναι το σπίτι του Αναστασίου Θάνου (Κατάσος). Περιήλθε στο γιο του Νίκο (Τζουρίας) και σήμερα ανήκει στο γιο του Νίκου Θάνου, Λάμπρο Θάνο. Έχει ανοικοδομηθεί.

Γιάννης Γιαννούκος 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δίρφυς. «Η ναζού κόρη».

H Δίρφη (ή Δίρφυς) είναι το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας. Η κορυφή της Δίρφης, υψώνεται στα 1.743 μέτρα. Από τα 1.200 περίπου μέτρα και πά...