Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Παρασκευή Ν. Γάτου

Η Παρασκευή Ν. Γάτου, απεβίωσε στις 23-6-2011 σε ηλικία 79 ετών και η κηδεία της έγινε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στην Κάτω Στενή.
Η Παρασκευή Γάτου γεννήθηκε το 1932 και γονείς της ήταν ο Σπύρος Κορώνης και η Αναστασία Καλαμάρα.
Το 1954 παντρεύτηκε με το Νικόλαο Γάτο που ήταν γιος του Αθανασίου Γάτου και της Αικατερίνης Ζέρβα.
Και οι δύο είχαν γεννηθεί στην Κάτω Στενή και μετά το γάμο τους εξακολούθησαν να διαμένουν στο χωριό.
Η Παρασκευή ήταν μια γυναίκα γεμάτη καλοσύνη και αγάπη για τους συνανθρώπους της.
Υπήρξε μια αφοσιωμένη σύζυγος και άριστη νοικοκυρά, ενώ παράλληλα βοηθούσε στις γεωργικές εργασίες του συζύγου της σε περιόδους αιχμής, όπως θέρος, αλώνισμα, τρύγος, συγκομιδή ελιάς κλπ.
Παράλληλα γνωρίζοντας την τέχνη της μοδίστρας έπαιρνε δουλειές στο σπίτι που είχε ραπτομηχανή.
Για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχε εργασθεί και στο εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού «Δίρφυς».
Η Παρασκευή ήταν μια γυναίκα ευγενική, πρόσχαρη, εργατική και με ένα καλό λόγο στα χείλη για όλους τους συγγενείς τους φίλους και τους συμπατριώτες της.
Θρησκευόμενο άτομο, χωρίς να μπλέκει την πίστη με τις προλήψεις και δεισιδαιμονίες, πιστεύοντας στα λόγια του Χριστού για αγάπη και αλληλεγγύη και αυτή την πίστη της την έκανε τρόπο ζωής, αγαπώντας και βοηθώντας όσους μπορούσε, χωρίς να ζητάει ανταλλάγματα.
Με τα πεθερικά της που έζησε μαζί (δέκα περίπου με τον πεθερό και 35 περίπου με την πεθερά) δεν αντάλλαξε ούτε μία κακιά κουβέντα, αλλά ούτε και με τους γειτόνους, προσπαθώντας κάθε διαφορά που προέκυπτε να τη λύνει ειρηνικά.
Γι αυτό η αγάπη και η εκτίμηση των συμπατριωτών της ήταν μεγάλη και έσπευσαν όλοι να την αποχαιρετίσουν στο τελευταίο της ταξίδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δίρφυς. «Η ναζού κόρη».

H Δίρφη (ή Δίρφυς) είναι το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας. Η κορυφή της Δίρφης, υψώνεται στα 1.743 μέτρα. Από τα 1.200 περίπου μέτρα και πά...