Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Μπασινάδες

Το Μαυρόπουλο είναι ένας κτηνοτροφικός οικισμός που βρίσκεται ανατολικά της Στενής σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων. Τα σόγια που έμειναν και κάποια αυτά μένουν ακόμα στο Μαυρόπουλο είναι οι Βλαχαίοι, οι Νίκου, οι Κικίδηδες, οι Σκριβαναίοι, αλλά κυρίως οι Μπασινάδες.
Για την καταγωγή των Μπασινάδων δεν έχουμε τεκμηριωμένα στοιχεία. Σίγουρα ήταν κτηνοτρόφοι νομάδες οι οποίοι κάποια στιγμή εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Όσον αφορά την ετυμολογία του επιθέτου πολύ πιθανή είναι η εκδοχή η λέξη Μπασινάς να προέρχεται από παραφθορά της λέξης μπαστουνάς γιατί όπως όλοι οι τσοπάνηδες κουβάλαγαν πάντα μαζί τους τις γκλίτσες τους.
Ο πρώτος Μπασινάς που εγκαταστάθηκε στη Στενή από το Μαυρόπουλο είναι ο Δημήτρης Μπασινάς γύρω το 1867.
Ήρθε με τους γονείς του στη Στενή οι οποίοι αργότερα έφυγαν πάλι για το Μαυρόπουλο.
Παντρεύτηκε τη Δήμητρα και έκαναν 4 παιδιά.
Α)Το 1896 γεννήθηκε ο Θανάσης που παντρεύτηκε τη Σοφία Κορώνη του Δημητρίου και της Αικατερίνης. Έκαναν το Δημήτρη Μπασινά, που παντρεύτηκε την Ελένη Σιμιτζή του Αποστόλου, τη Βαγγελιώ που παντρεύτηκε τον Μιχελή στο Θεολόγο, την Ελένη που παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Λιάπη, αδερφό του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, την Κατίνα που παντρεύτηκε στα Οινόφυτα, τον Παύλου από τα Καμπιά.
Β) Η Μαρία παντρεύτηκε τον Παύλο Κικίδη στο Μαυρόπουλο.
Γ) Η Αγγελική Μπασινά παντρεύτηκε τον Αντώνιο Μπασινά στο Μαυρόπουλο και αργότερα εγκαταστάθηκαν στη Στενή
Έκαναν: το Θανάση, το Βαγγέλη, την Ασημίνα που παντρεύτηκε τον Τσαλαπατάρα στην Χαλκίδα, τη Φανή που πήρε τον Αργύρη (Μπαραγάρη).
Δ) Η Παναγιού παντρεύτηκε το Βαγγέλη Γιαμά και έκαναν τον Προκόπη και το Θανάση.


*Βοηθήστε μας να συμπληρώσουμε ή και να επεκτείνουμε το γενεαλογικό σας δένδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δίρφυς. «Η ναζού κόρη».

H Δίρφη (ή Δίρφυς) είναι το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας. Η κορυφή της Δίρφης, υψώνεται στα 1.743 μέτρα. Από τα 1.200 περίπου μέτρα και πά...