Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Σπύρος Τσουτσαίος

Σύντομος βιογραφία του Σπύρου Τσουτσαίου του Νικολάου
( Όπως μας τη Διηγήθηκε ο ίδιος)
                                                ➖
Στη Στενή λειτουργούσε εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο, στο κτίριο που τώρα είναι Δημοτικό Κατάστημα.
Διέθετε δύο αίθουσες αρκετά ευρύχωρες, γραφείο διδασκάλων, μεγάλο προαύλιο προς τα βόρεια.
Στη σημερινή πλατεία υπήρχε διώροφο κτίριο, που ήταν εγκατεστημένη η διοίκησις του τέως Δήμου Διρφύων, που η γενιά μας δεν εγνώρισε.
Ο Σπύρος Τσουτσαίος
(Φωτογραφία του 1937)
Ο Άνω όροφος διέθετε δύο αίθουσες διδασκαλίας. Εδώ άρχισε να λειτουργεί το ονομαζόμενο «Σχολαρχείο» τριών τάξεων με δύο καθηγητάς εκ Μικράς Ασίας, με το όνομα Ιωαννίδης αμφότεροι.
Ο ένας εκ των δύο εδίδασκε Γαλλικά και δευτερεύοντα μαθήματα, ο άλλος μαθηματικά κλπ. Αμφότεροι ήσαν εξαιρετικοί. Ο μαθηματικός έλεγε στον Πατέρα μου «Κολιό, αυτό το παιδί να το στείλεις στη Χαλκίδα», δηλαδή στο Γυμνάσιο. Αυτό δεν έγινε και με έστειλε ο πατέρας μου να εργαστώ στα μεταλλεία.
Περίμενα να αποστρατευθώ και απολυόμενος να δω ποιο θα είναι το μέλλον μου. Εστρατεύθην ομού με τον Αθ. Μακρήν και τον Αθ. Ντούρμαν στο σύνταγμα τηλ/τών στο ΡΟΥΦ Αθηνών με την ειδικότητα, εγώ «ασυρματιστής», ο Αθ, Μακρής «τεχνικός μηχανών» και ο Αθ. Ντούρμας «οπτικά μέσα».
Ο υποφαινόμενος εξεπαιδεύθην με 50 συναδέλφους, στη λήψη γραμμάτων MORS. Εκείνη την εποχή οι ασύρματοι δεν διέθεταν μικρόφωνο, αλλά χειριστήριον ΜΟΡΣ. Μεταξύ των 50 έπαιρνα 140 περίπου γράμματα MORSΣ στο λεπτό, ενώ οι υπόλοιποι ολιγότερα των 110-120.
Διότι ήμουν ο Νο 1 ο λοχαγός με υπεραγαπούσε.
Απελύθην του στρατού και συγκέντρωνα δικαιολογητικά για το Εμπορικό Ναυτικό ως ασυρματιστής. Επεσκέφθην τον Συνταγματάρχη Παντελή Παπαγεωργίου και του εξήγησα τις σκέψεις μου. Η απάντησή του ήτο «Θα πας να παρουσιαστής στο Σύνταγμα που ήσουν» και πήρε τηλέφωνο τον Δ/τη του Συν/τος Τηλ/τών, με τον οποίον συνεζήτησε το θέμα και πράγματι παρουσιάσθην στο γνωστό Σύνταγμα την επομένην.
Μετά ένα μήνα μετετέθην στο τάγμα Τηλ/τών Θεσσαλονίκης, όπου ανέλαβα ως ασυρματιστής σε μεγάλο ασύρματο που επικοινωνούσε με Αθήνας (ΡΟΥΦ).
Μετά ένα περίπου έτος, επανήλθον εις Αθήνας. Τώρα ως επιλοχίας, κατόπιν εξετάσεων, αρχίζει ο αγώνας με φροντιστήρια, μαθηματικά βέβαια, γιατί τα υπόλοιπα ήθελον μελέτην.
Το 1940-41 εξερράγει ο πόλεμος Ελλάδος-Ιταλίας, η οποία είχε σύμμαχον την Γερμανίαν. Ήμουν σε κλιμάκιο του Λόχου ΡΑΔΙΟΓΩΝΙΟΜΕΤΡΩΝ, με έδρα τα Ιωάννινα. Εζήτησα να μεταβώ στην πρώτην γραμμήν και απεστάλην στην Κορυτσά. Με δέκτες ασυρμάτου εντοπίσαμε Ιταλικάς εκπομπάς και με ραδιογωνιόμετρα καθορίζαμε τον χώρον εκπομπής και ενημερώνετο προς τούτο η Αεροπορία.
Όταν μας επετέθη και η Γερμανία, διεκόψαμεν τις επιχειρήσεις, οπότε ήρχισε η επιστροφή προς την Ελλάδα.
Το επιτελείο με ετοποθέτησε στην υποδ/ση της Χωρ/κής Χαλκίδος. Μετά ένα περίπου έτος ανεχώρησα με σκάφος, που πραγματοποιούσε δρομολόγια κρυφίως προς Τουρκία.
Για να μη μακρηγορώ, από Σμύρνη αναχωρήσαμε για Συρία και μετά τρεις ημέρες για Παλαιστίνη, όπου το Γ.Κ.Ε.Σ με σχολές Πυροβολικού, Πεζικού, Διαβιβάσεων, οδηγών Αυτοκινήτων, με εκπαιδευτές Έλληνας αξιωματικούς και Βρετανούς.
Από τη Χαλκίδα αναχωρήσαμε, με τους Οδυσσέα Αγγελή, Ηλία Παλαιολόγο και δύο Χαλκιδείς αξιωματικούς.
Εκεί εξεπαιδεύθην από τους Βρετανούς και επί ενάμιση περίπου έτος,
Η Ταξιαρχία μετονομάσθη από 36η σε 3η Ορεινή Ταξιαρχία και απεστάλη προς ανασυγκρότησιν εις Λίβανον. Απεστάλησαν δε και εκπαιδευταί, μεταξύ των οποίων ήμουν και εγώ.
Μετά δίμηνον η Ταξιαρχία απεστάλη εις Ιταλίαν, λαβούσα μέρος στις επιχειρήσεις του Ρίμινι.
Το 1944 επέστρεψα στην Ελλάδα.
Το 1946-49 εξεδηλώθη εμφύλιος πόλεμος. Ήταν ένας πόλεμος με χιλιάδες θύματα και καταστροφή περιουσιών, δημοσίου και ιδιωτών.
Ο υποφαινόμενους έλαβε μέρος ως αξιωματικός διαβιβάσεων στην 36η Ορεινή Ταξιαρχία από 1946-1949.
Προαγωγαί.
Ταγματάρχης κατ΄εκλογήν
Αντισυνταγματάρχης κατ΄εκλογήν
Συνταγματάρχης Ε.Α. λόγω ορίου ηλικίας.
Σχολαί.
1)-Ανθυπολοχαγών 6 μήνες
2)-Λοχαγών 6 μήνες
3)-Αντισυνταγματαρχών 6 μήνες
4)-Σχολή Διοικητών Μονάδων Πεζικού Χαλκίδας 6 μήνες (θα έδινα εξετάσεις για το σχολείο πολέμου, αλλά με κατελάμβανε το όριο ηλικίας).
5)-Σχολή Διαβιβάσεων εις εν Γερμανία (Άνσμπαχ), εγγύς του Μονάχου. 3 μήνες.
6)-Σχολή διαβιβάσεων εις ΗΠΑ Βαλτιμόρη 3 μήνες
7)-12 έτη εις ΓΕΕΘΑ διευθυντής γραφείου, εις ο μου αποστέλλοντο υπό του ΝΑΤΟ Ιταλίας, μυστικοί κώδικες και τους επέδιδα ιδιοχείρως εις στρατιωτικούς ακολούθους Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Αγγλίας, Αμερικής. Ταξίδευα ανά δίμηνον αεροπορικώς.
8)-Το 1964 μετετέθην στο 487 Τάγμα Διαβιβάσεων ΓΕΣ.
9)-Το 1970 απεστρατεύθην λόγω ορίου ηλικίας
10)-Το 1971 διορίσθην Δήμαρχος Χαϊδαρίου εις ο παρέμεινα μέχρι της μεταπολιτεύσεως.
Αυτή ήτο μια ταραχώδης ζωή, που ο Ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξαναζήσει. Τώρα πλείστοι όσοι γείτονες καιροφυλακτούν να μας κατασπαράξουν. Δυτική Θράκη, Βόρειος Ελλάδα, Ήπειρος, Αιγαίον, Κύπρος.

Σπύρος Τσουτσαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δίρφυς. «Η ναζού κόρη».

H Δίρφη (ή Δίρφυς) είναι το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας. Η κορυφή της Δίρφης, υψώνεται στα 1.743 μέτρα. Από τα 1.200 περίπου μέτρα και πά...