Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Χοτζέτια


Μετά από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου του 1830 περί ανεξαρτησίας της Ελλάδας, προκειμένου ο Καποδίστριας να εξασφαλίσει την οριστική απελευθέρωση της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, εφάρμοσε τον όρο της αγοράς στην περιοχή της Αττικής και της Εύβοιας, ώστε να αποχωρήσουν από την Ανατολική Στερεά και Εύβοια οι τελευταίες τουρκικές δυνάμεις που κατείχαν καίριες θέσεις. Δηλαδή τα φρούρια Ακρόπολης των Αθηνών, Ευρίπου, του Καράμπαμπα όπως ήταν γνωστό, της Καρύστου, του Ζητουνίου (Λαμία) και γενικά της περιοχής της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας. Ο όρος αυτός, της μεταβίβασης των οθωμανικών κτημάτων, ήταν επαχθής κι εξευτελιστικός για την ελληνική πλευρά, αφού τόσο αίμα είχε χυθεί σε όλη την περίοδο του αγώνα και στην περιοχή βέβαια της Στερεάς Ελλάδας. Η λύση της αγοράς των οθωμανικών κτημάτων δεν ήταν επιθυμητή από την κυβέρνηση του Καποδίστρια, ήταν όμως αναγκαία

Η συμφωνία για την ανεξαρτησία της Εύβοιας και την προσάρτηση της στο Ελληνικό κράτος έγινε στις 3 Φεβρουαρίου με την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Λονδίνου από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Με το Πρωτόκολλο αυτό ιδρύθηκε Ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος με σύνορα μέχρι τη γραμμή Σπερχειού και των εκβολών του Αχελώου ποταμού.
Η πραγματική απεξάρτηση όμως από τον Τούρκικο ζυγό για τους Ευβοιώτες ήρθε τρία χρόνια αργότερα, αφού εξαιτίας διαφωνιών στις διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση των Τούρκικων περιουσιών δόθηκε διορία για την αποχώρηση των Τούρκων μέχρι το τέλος του 1832 και με νέα παράταση το Μάρτιο του 1833.
Στις 20 Μαρτίου 1833 ο Ομέρ Πασάς αποχωρεί από την Χαλκίδα για να μην παραστεί στην παράδοση και ορίζει αντικαταστάτη τον Χατζή Ισμαήλ Μπέη.
Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Μάρτη 1833 (το παλαιό εκείνη την εποχή, με το νέο ημερολόγιο η ημερομηνία είναι 7 Απριλίου) όταν ο Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός, επίτροπος του βασιλιά Όθωνα και Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, φτάνει με Αγγλικό πολεμικό πλοίο στην Χαλκίδα συνοδεία Βαυαρών στρατιωτών.
Ο Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός συνοδεία του Άγγλου Ναυάρχου Έντμουντ Λάϊονς παραλαμβάνει από τον εκπρόσωπο του Ομέρ Πασά της Καρύστου Χατζή Ισμαήλ τα κλειδιά του κάστρου της Χαλκίδας πάνω σε ασημένιο δίσκο σηματοδοτώντας την ουσιαστική απελευθέρωση της Χαλκίδας και στη συνέχεια της Εύβοιας.
Για πολλά χρόνια μετά, αρκετοί Τούρκοι παρέμειναν στην πόλη της Χαλκίδας μη θέλοντας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και την περιουσία τους*.
Η παράδοση της Καρύστου στον κυβερνητικό αντιπρόσωπο έγινε στις 9 Απριλίου 1833.
Η ΣΤΕΝΗ
Η Στενή αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς ήταν ελεύθερη και δεν χρειάστηκε οι Στενιώτες να αγοράσουν την περιοχή από τους τούρκους. Οι Στενιώτες όμως αγόρασαν την περιοχή Σκουντέρι από τους τούρκους ενώ μεμονωμένα συμμετείχαν στην αγορά γης στη Λούτσα, στο Θεολόγο κ.λπ.

Γιάννης Μητάκης

*Τα Χοτζέτια  είναι τίτλοι ιδιοκτησίας της οθωμανικής περιόδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δίρφυς. «Η ναζού κόρη».

H Δίρφη (ή Δίρφυς) είναι το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας. Η κορυφή της Δίρφης, υψώνεται στα 1.743 μέτρα. Από τα 1.200 περίπου μέτρα και πά...