Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Ιερείς-Εφημέριοι στη Στενή, από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα

Κατά τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης, ως εφημέριοι στη Στενή φέρονται, ο και κατά την διάρκεια του αγώνα, ιερεύς Παπαγεώργης Παπαγεωργίου, ο ιερομόναχος Χριστόφορος Κοντός και ο Παπαγιάννης Παπαϊωάννου. Όλοι καταγόμενοι από τη Στενή.
Παπαγιώργης Σιμιτζής 
(Παπατσιρώνης)
Ιερούργησε στην Κάτω Στενή
από το 1917, έως το 1946
Στα επόμενα χρόνια, ως εφημέριοι φέρονται οι: Παπαγιάννης Παπαϊωάννου, Παπαπαναστάσης Πισινάρας και ο γιος του Παπαγεώργη, Παπαπακηρύκος Παπαγεωργίου
Μετά τους Παπαναστάση Πισινάρα και Παπακηρύκο Παπαγεωργίου, φέρονται κατά χρονολογίες που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς, οι γιοι τους Παπαπέτρος Παπαναστασίου και Παπακώστας Παπακηρύκου.
Ο Παπακώστας ήταν και Πνευματικός και εξομολόγος και εφημίζετο για τα εμπνευσμένα θρησκευτικά του κηρύγματα.
Την 15η Ιουνίου 1875 χειροτονήθηκε ως ιερέας στην ίδια ενορία «Η Κοίμηση της Θεοτόκου Στενής», ο Παπαναστάσης Σιμιτζής. Οι εφημέριοι αυτοί ιερουργούσαν και σε άλλες εκκλησίες των γύρω χωριών, που δεν είχαν ιερείς.

Το 1912 ορίστηκαν οι ενοριακοί Ναοί στα χωριά του Δήμου Διφυών με Βασιλικό Διάταγμα.
Στενή                     Κοίμηση της Θεοτόκου
Κάτω Στενή           Αγία Τριάδα
Στρόπωνες             Αγία Τριάδα
Λάμαρη                 Αγίων Ταξιαρχών
Κούτουρλα             Άγιος Δημήτριος
Μετόχι                   Άγιος Ιωάννης
Σέτα                       Κοίμηση της Θεοτόκου
Καμπιά                  Άγιος Νικόλαος

Παπαπέτρος Σιμιτζής.
Ιερούργησε στην
Κάτω Στενή
Από το 1947 έως το 1970
Κατά τον καθορισμό των ενοριακών Ναών, εφημέριοι στη Στενή ήταν οι κάτωθι ιερείς: Παπαναστάσης Σιμιτζής (Παπασιμιτζής), χειροτονηθείς στις 15 Ιουνίου 1875, ο οποίος ήταν και εξομολόγος. Ο Παπαγεώργης Θωμάς, χειροτονηθείς την 14η Ιανουαρίου 1886,και ο Παπανικόλας Κουτσούκος (Παπανίκας), χειροτονηθείς την 10η Μαρτίου 1901.
Αυτοί ιερουργούσαν και στις εκκλησίες των χωριών Βούνων και Μαυροπούλου, που δεν είχαν ιερείς. Επίσης ιερουργούσαν και στην ενορία Αγίας Τριάδος Κάτω Στενής μέχρι το 1917, διότι το έτος αυτό τοποθετήθηκε δια μεταθέσεως από την ενορία Βλαχιάς, για την οποία είχε χειροτονηθεί την 12η Οκτωβρίου του 1908, ο ιερεύς Παπαγεώργης Σιμιτζής (Παπατσιρώνης).
Παπαβαγγέλης Μπαρμπούρης
Ιερούργησε στην Άνω Στενή, 
από το 1936 έως το 1979
Και άλλοι όμως ιερείς, εκ Στενής καταγόμενοι, ήσαν εφημέριοι σε ενορίες διαφόρων πέριξ χωρίων. Ο Παπαναστάσης Σίδερης (Παπατασούλας) στο Μίστρο, ο Παπαγεώργης Σιμιτζής 
(Παπαμετάκης) στη Σέτα και άλλες ενορίες. Ο Παπαθανάσης Παλαιολόγος στην ενορία Καμπιών, χειροτονηθείς την 17η Ιουλίου 1893.Ο Παπαγγελής Παπακηρύκου, στη Λούτσα, κατόπιν μεταθέσεώς του από την ενορία Κούτουρλα, για την οποία είχε χειροτονηθεί την 1η Μάιου 1924 και μετά αρκετά χρόνια μετετέθη στην ενορία Κάτω Μάμουλα. Και ο Παπαδημήτρης Κυράνας στην ενορία Πούρνου. Χειροτονηθείς την 4η Φεβρουαρίου 1928
Με το από 28-9-1912 Βασιλικό Διάταγμα, περί ορισμού των ενοριακών Ναών στα χωριά του Δήμου Διρφύων, όπως γνωρίσαμε, εφημέριοι στον ενοριακό Ναό Άνω Στενής «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», ήταν:
Ο Παπαναστάσης Σιμιτζής (ήταν και εξομολόγος), ο Παπαγεώργης Θωμάς και ο Παπανικόλας Κουτσούκος (Παπανίκας), οι οποίοι ιερουργούσαν εκ περιτροπής και στους Βούνους και Μαυρόπουλο.
Παπακώστας Παπαγεωργίου
Ιερούργησε στην Κάτω Στενή
από το 1971 έως το 1979
και στην Άνω Στενή απο το
1979 έως σήμερα
Στους Βούνους αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 1924, καθόσον από το έτος αυτό οι Βούνοι αποτέλεσαν ιδίαν ενορία, με ενοριακό Ναό τον Άγιο Γεώργιο.
Στην ενορία αυτή χειροτονηθείς ιερέας την 31 Δεκεμβρίου 1924 τοποθετήθηκε ο Παπανικόλας Βαής, ο οποίος υπηρετούσε και ως δάσκαλος στο χωριό.
Από το έτος 1930 και μετά, εξακολουθούσαν να είναι εφημέριοι στην ενορία της Άνω Στενής, οι ιερείς, Παπαγιώργης Θωμάς και Παπανικόλας Κουτσούκος. Ο Παπαναστάσης Σιμιτζής, είχε αποχωρήσει λόγω γήρατος την 20η Ιουλίου 1931.
Χειροτονήθηκε ιερέας και τοποθετήθηκε στην ενορία «Η Κοίμηση της Θεοτόκου Γιδών», ο καταγόμενος από τη 
Στενή, Παπαβαγγέλης Μπαρμπούρης. Αυτός μαζί με τον Παπανικόλα Κουτσούκο, εναλλάξ από το ίδιο έτος, ιερουργούν και στις δύο ενορίες, Άνω Στενής και Γιδών.
Παπαπαναγιώτης Θάνος
Ιερούργησε στην Κάτω Στενή
από το 1979 έως το 2002
Το 1935, με τον θάνατο του Παπανικόλα Κουτσούκου και την αποχώρηση λόγω γήρατος του Παπαγιώργη Θωμά, διενεργήθει την 22α Δεκεμβρίου 1935, εκλογή για πλήρωση της κενής εφημεριακής θέσης της Ενορίας του Ιερού Ναού «Η Κοίμηση της Θεοτόκου Άνω Στενής».
Στην εκλογή αυτή εξελέγη ο Παπαβαγγέλης Μπαρμπούρης, ο οποίος και μετετέθη, με το από 8 Ιανουαρίου 1936 εγγράφου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, στην ενορία Άνω Στενής.
Στην Ενορία Αγίας Τριάδος Κάτω Στενής, εφημέριος  ήταν ο από το1917 τοποθετηθείς δια μεταθέσεως εκ της Ενορίας Αγίας Τριάδος Βλαχιάς, ο ιερέας Παπαγεώργης Σιμιτζής. Την 19η Μαρτίου 1939, χειροτονήθηκε ιερέας για την Ενορία Αγίας Τριάδος Μαυροπούλου ο γιος του Παπαγεώργη, Παπαπέτρος Σιμιτζής. Αυτός πολλές φορές ιερουργούσε και στην Ενορία Κάτω Στενής, βοηθώντας τον γέροντα πατέρα του ο οποίος απεβίωσε το 1946
Παπαγιώργης Τσουνής
Ιερούργησε στην Κάτω Στενή 
Από το 2005 έως το 2014. 
Την 1-1-2015 ενώ έριχνε χιόνι
 και φυσούσε, φτάνοντας 
και μπαίνοντας στην εκκλησία
 για να ιερουργήσει, απεβίωσε.
Στην κενωθείσα εφημεριακή θέση, μετετέθη από το Μαυρόπουλο, ο Παπαπέτρος Σιμιτζής δια του από 4 Ιανουαρίου 1947 εγγράφου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και ασκούσε έκτοτε το λειτούργημα του ιερέως στην ενορία Κάτω Στενής.
-Στην Άνω Στενή, τον Παπαβαγγέλη Μπαρμπούρη, αντικατέστησε ο Παπακώστας Παπαγεωργίου, προερχόμενος από την Ενορία Κάτω Στενής, από το Νοέμβριο του 1979 όπου και ιερουργεί μέχρι σήμερα.
Στην Κάτω Στενή, μετά τον Παπαπέτρο Σιμιτζή, που απεβίωσε στις 20  Απριλίου του 1970, ακολούθησαν, ο Παπακώστας Παπαγεωργίου,
που χειροτονήθηκε στις 20 Ιουλίου 1970, όπου ιεράτευσε μέχρι το Νοέμβριο του 1979 και από τη χρονολογία αυτή έως σήμερα, ιερουργεί στην Άνω Στενή. Στις 25 Νοεμβρίου 1979, χειροτονήθηκε ιερεύς ο Παπαπαναγιώτης Θάνος και ιερούργησε στην Κάτω Στενή μέχρι το 2002. Από το Μάρτιο του 2003 ανέλαβε καθήκοντα εφημέριου ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Α. Σέρβος. Στις 16 Απριλίου του 2005 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στην Ενορία Κάτω Στενής ο Παπαγιώργης Τσουνής. Από το 2015 ιερουργούσε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, κατά κόσμον Δημήτριος Καλλής, ο οποίος παραιτήθηκε το Σεπτέμβριο του 2017.

Γιάννης Γιαννούκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δίρφυς. «Η ναζού κόρη».

H Δίρφη (ή Δίρφυς) είναι το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας. Η κορυφή της Δίρφης, υψώνεται στα 1.743 μέτρα. Από τα 1.200 περίπου μέτρα και πά...